Στη βουλή τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών της Π.Ε. Άρτας

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που, για μια ακόμα φορά, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μανταρινιών στην Π.Ε. Άρτας.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι, οι εσπεριδοπαραγωγοί διανύουν άλλη μια δύσκολη χρονιά, ξεκινώντας με τους παραγωγούς μανταρινιών, και κυρίως της ποικιλίας Κλημεντίνη, ενώ εμφανίζονται ήδη αντίστοιχα προβλήματα και για τους παραγωγούς πορτοκαλιών.

Οι τιμές, για όσα μανταρίνια διατέθηκαν στην αγορά, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά και η ζήτηση παρέμεινε χαμηλή.

Επιπρόσθετα ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κατέστρεψαν την εναπομείνασα παραγωγή, στις Κλημεντίνες, καθώς αναπτύχθηκαν μύκητες που προκάλεσαν είτε τη σήψη των προϊόντων πάνω στα δέντρα, είτε την καρπόπτωση, με αποτέλεσμα το μισό και πλέον της παραγωγής από τις Κλημεντίνες να μείνει αδιάθετο.

Επίσης τονίζει ότι, για τους παραγωγούς μανταρινιών η ζημιά είναι μεγάλη και κατά συνέπεια η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να αποζημιωθούν, επειδή οι ζημιές αυτές δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι εσπεριδοπαραγωγοί γενικότερα βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και μένουν χωρίς εισόδημα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την παραγωγή των προϊόντων τους.

Ο κ. Γκόκας ερωτά τον κ. Υπουργό, Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών και

Εάν είναι στις προθέσεις του η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας  κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Επίσης ερωτά,

Εάν θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών και εάν αυτή πρόκειται να καλυφθεί μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το De Minimis.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Γκόκα, πρόκειται να συζητηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας