Συνάντηση του ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στ. Πέτσα είχε την Παρασκευή 04/03/2022 στο γραφείο του στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών/Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων [ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.].

Τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση με τον κ.Υπουργό οι εργαζόμενοι των δημοτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αφορούσαν τρέχοντα ζητήματα των Δομών, όπως το έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, η εξέλιξη της λειτουργίας τους μέσω της ενδεχόμενης ένταξής τους στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φλέγον ζήτημα της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, αφού ανέδειξε με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία και ένα σύντομο ιστορικό, το εύρος, τις αιτίες και τη αλληλουχία των προβλημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα των εν λόγω Κοινωνικών Δομών των Δήμων, κατέθεσε μία τεκμηριωμένη δέσμη προτάσεων για την ομαλή μετάβασή τους σε μία οριστική και μόνιμη επίλυση αυτών. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του και την έμπρακτη στήριξη του ΥΠΕΣ προς τα ΚΔΑΠ των Δήμων με 10.000.000€ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για την τρέχουσα χρονιά, αναφέρθηκε στην ενδεδειγμένη λύση που υποστηρίζεται και από την ΚΕΔΕ, η οποία αφορά στην χρηματοδότηση των Δομών με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης στηριγμένο στο προϋπολογισμένο πλήρες λειτουργικό κόστος των Δομών.

Ένα σύστημα, το οποίο πέρα από τη διασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας των Δομών θα αποφέρει και μεγάλη εξοικονόμηση δημόσιων πόρων. Παράλληλα, ζήτησαν να ενταχθούν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο οργανόγραμμα των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ και να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μονιμοποίηση του προσωπικού αυτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη προϋπηρεσία και την ανεκτίμητη εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους εργαζομένους πως υπάρχει συναντίληψη ως προς την ανάγκη στήριξης των ΚΔΑΠ, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να απασχολούν τα παιδιά τους στις πολιτιστικές και παιδαγωγικές κυψέλες των δημοτικών ΚΔΑΠ τις ώρες που εργάζονται. Επιπλέον δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί με συστηματικό τρόπο προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για τις επόμενες προγραμματικές περιόδους.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε να διασφαλιστεί η ομαλή αλλά και πλήρης λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ, να διατεθεί ο μέγιστος αριθμός θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με το μικρότερο κόστος και να εδραιωθεί στην οργανωτική λειτουργία των ΟΤΑ μία από τις πιο πετυχημένες πτυχές του κοινωνικού τους έργου προς το παιδί και την οικογένεια, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα και δυναμικά στη τεράστια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Δημογραφικού, καθώς η λειτουργία των ΚΔΑΠ στηρίζει σημαντικά και ποικιλοτρόπως τα νέα ζευγάρια να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.

Ως προς την πρόταση των εργαζομένων για αλλαγή συστήματος χρηματοδότησης, ο Υπουργός πρότεινε να γίνει άμεσα μία πλήρης καταγραφή από την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ του ετήσιου λειτουργικού κόστους των ΚΔΑΠ ανά Δήμο, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια τα συναρμόδια Υπουργεία να μελετήσουν την πρόταση, αξιοποιώντας τα σαφώς πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την καταγραφή.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απηύθυναν πρόσκληση προς τον κ.Υπουργό για συνέργεια με το ΥΠΕΣ, ενόψει της διοργάνωσης από τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ ενός Συνεδρίου για τις Κοινωνικές Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων τον ερχόμενο Μάιο στην Αθήνα, την οποία ο Υπουργός έκανε δεκτή με χαρά. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας