Συνέχεια στο σήριαλ του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα – Γράφει ο Βασίλης  Ιωάννου

                             

«Η μετατροπή του σε στολίδι για την Πρέβεζα», ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο….

Εγκρίθηκε τελικά από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα, σε ότι αφορά τα κτίρια.

Μόνο που η έγκριση αυτή έγινε θέτοντας 11 αυστηρούς όρους και περιορισμούς, που αφορούν τις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, τις στέγες, τα κουφώματα, τα στηθαία και διάφορα άλλα στοιχεία της μελέτης.

Ουσιαστικά ζητούνται νέες αλλαγές στη μελέτη που υποβλήθηκε και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσθήκες, σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν, τότε ο φάκελος θα κατατεθεί εκ νέου για έγκριση – θεώρηση στη Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μόνο θετικό , μέχρι εδώ, είναι ότι ως προς τα κτίρια παρακάμπτεται πλέον το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ), κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει στο τμήμα της μελέτης που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς η απόφαση της Υπουργού προβλέπει ότι:

«Θα πρέπει να υποβληθεί πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου του φρουρίου, σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους που προτείνονται και προσαρμοσμένη πλέον να κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να διαβιβαστεί για εξέταση της από το ΚΑΣ».

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, δεν κατάφερε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της.

Από τα παραπάνω εύκολα κανείς μπορεί να καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

  1. Θα υπάρξει εκ των πραγμάτων νέα πολύμηνη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση  των μελετών και την τελική τους έγκριση.
  2.  Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των αρμοδίων, πολύ δύσκολα θα έχουμε δημοπράτηση κάποιου έργου εντός του 2022, όπως είχαν επαλειμμένα υποσχεθεί προσφάτως μάλιστα..
  3. Αυτό που θα ακούσουμε, για μια ακόμη φορά, είναι ότι για την πολύχρονη καθυστέρηση αξιοποίησης του χώρου, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η γραφειοκρατία, καθώς η Περιφέρεια κάνει το καλύτερο δυνατόν (;;;) και έχει διασφαλισμένους πόρους(;;;).
  4. Έχουν περάσει 7 χρόνια που το ακίνητο έχει παραχωρηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και πλέον οι δημόσιες και επανειλημμένες υποσχέσεις ότι «το ιστορικό φρούριο του Αγίου Ανδρέα πολύ σύντομα  από χώρος παραβατικότητας, εγκατάλειψης και ντροπής θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό στολίδι για την Πρέβεζα…» κυκλοφορούν στην πόλη σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο…
  5. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου για «σύγχρονο διοικητήριο που θα αναβάθμιζε τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα βελτίωνε την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως πολλοί το οραματίστηκαν στο παρελθόν, αλλά η σημερινή Περιφερειακή Αρχή το κάνει πράξη», μένει για μια ακόμη φορά στα λόγια και πλέον το “διαχρονικό αυτό όνειρο” μετατίθεται για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή και βλέπουμε….

Να υπενθυμίσω κλείνοντας ότι το στρατόπεδο Δούκα- Κάστρο Αγίου Ανδρέα, έχει παραχωρηθεί από το 2016 στην ΠΕ Πρέβεζας, για τα επόμενα 50 χρόνια, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 1,5 εκατ. € προς το ΤΕΘΑ, με 5ετή περίοδο χάριτος.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και από φέτος αρχίζει η αποπληρωμή του τιμήματος, χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο χώρο, το οποίο καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ το ακίνητο παραμένει ακόμη σε πλήρη εγκατάλειψη και παρακμή

και  όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι “το σήριαλ με την αξιοποίηση του θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια”…

*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας