Συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου -«Κρύφτηκαν» ξανά Ακρίβης -Δαρδαμάνης

Με τις αναμενόμενες απουσίες όσων δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου γι’ αυτό τον έναν χρόνο που απομένει στην παρούσα διοίκηση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης, η οποία κρίθηκε τελικώς ως μη γενόμενη, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ζήτησε συγγνώμη για την αβλεψία και την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν τα μέλη του ΔΣ που συμμετείχαν στην προ εβδομάδος συνεδρίαση. Ο πρόεδρος έχει την ευθύνη διαπίστωσης της απαρτίας και η όλη αναστάτωση όπως είπε ο Νίκος Καλαντζής, οφείλονταν ουσιαστικά σε μια παρανόηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Παρόντες στην επαναληπτική συνεδρίαση που έγινε με μεικτό τρόπο ήταν ως παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔ Ηπείρου, ο Νίκος Καλαντζής και ο Θωμάς Μπέγκας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Με τηλεδιάσκεψη στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γιάννης Καραγιάννης και Ανδρέας Κακιούζης από το Δήμο Σουλίου, Κώστας Τζαφέας, Δήμαρχος Μετσόβου, Χρήστος Τσιρογιάννης, Τζένη Ταπραντζή Κοίλια και Γιώργος Μπουκουβάλας από το Δήμο Αρταίων, Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλειος Παπαβασιλείου δημοτικός σύμβουλος Ζηρού, Χρήστος Χασιάκος Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων, Γιάννης Λώλος και Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου από το Δήμο Ηγουμενίτσας, Περικλής Μίγδος Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Ροζίνα Βαβέτση Δήμαρχος Ν. Σκουφά και Λάμπρος Σερβετάς από τον ίδιο Δήμο, Νίκος Ζαχαριάς Δήμαρχος Πάργας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Πάργας Απ. Σιδέρης και μόνο ο Παύλος Σαραμπασίνας από το Δήμο Πρέβεζας.

Απόντες οι συνήθεις ύποπτοι… αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών Γ. Αρλέτος, Β. Πήχας και Β. Βλέτσας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πρέβεζας Γ. Δαρδαμάνης και Κ. Ακρίβης και οι Δήμαρχοι Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, Ζίτσας Μ. Πλιάκος μαζί με το δημοτικό του σύμβουλο Φ. Ράρρα, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και Κόνιτσας Ν. Εξάρχου.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του νομικού συμβούλου του ΦΟΔΣΑ, Βασίλη Χατζηγιαννάκη.

Η συνεδρίαση

Επαναλαμβάνοντας σημεία της συνεδρίασης που κρίθηκε ως μη γενόμενη, ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθολική απαίτηση για την άμεση έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εγκρίθηκαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση μιας και είχαν συζητηθεί και στην προ εβδομάδας συνεδρίαση ήταν η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και η αναμόρφωση προϋπολογισμού 2021 του ΦΟΔΣΑ.

Επίσης στους ορισμούς εκπροσώπων του ΦΟΔΣΑ για Επιτροπές που θα συνεργάζονται είτε με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είτε με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη μία θέση θα καταλαμβάνει όπως είναι λογικό ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας όμως, πρότεινε ως απαραίτητη και τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, ως του μεγαλύτερου παραγωγού απορριμμάτων της Ηπείρου.

Με δεδομένη βέβαια, την απουσία από τη συνεδρίαση των τριών αντιδημάρχων του Δήμου Ιωαννιτών, η συγκεκριμένη συμμετοχή δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί παρά μόνον ως πρόταση που μπορεί να αναθεωρηθεί μελλοντικά. Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών κρίνεται απαραίτητη ως εκπροσώπου του ΦΟΔΣΑ με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης καθώς και στην Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ που θα έχει την ευθύνη συζήτησης και διαβούλευσης επί θεμάτων με τον ΙΦΣ.

Το μισό εξοπλισμό έχει παραδώσει ως σήμερα στο ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά του υπολείμματος, η Περιφέρεια Ηπείρου. 10 κοντέινερ και όχι τα οχήματα που θα τα μεταφέρουν! Πρακτικά δηλαδή, είναι αδύνατο για το ΦΟΔΣΑ να μεταφέρει το υπόλειμμα από το εργοστάσιο του ΧΥΤ από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα σταματήσει να μεταφέρει το υπόλειμμα το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Όπως ενημέρωσε κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος, ο Νίκος Καλαντζής ο ΦΟΔΣΑ ζήτησε όλο τον εξοπλισμό από την Περιφέρεια Ηπείρου και ως τώρα, παραχωρήθηκαν μόνο 10 κοντέινερ για τη μεταφορά του υπολείμματος.

Ο Χρήστος Ντακαλέτσης ζήτησε να εξεταστεί αν υπάρχει πιθανότητα να χρεωθεί στο ΦΟΔΣΑ η μεταφορά του υπολείμματος για το μετά την 5η Σεπτεμβρίου διάστημα, στιγμή κατά την οποία ολοκληρώθηκε η υπεισέλευση του ΦΟΔΣΑ στις αρμοδιότητες της διαχείρισης απορριμμάτων, βάσει της τροπολογίας Γεωργιάδη.

Αναρωτήθηκε για τους λόγους που η Περιφέρεια καθυστερεί την παράδοση των οχημάτων, χωρίς προφανώς να είναι σε θέση ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να του δώσει απάντηση. Πρότεινε δε ο κ. Ντακαλέτσης να καλύψει η Περιφέρεια Ηπείρου τη δαπάνη για όσο δεν παραχωρούνται τα αυτοκίνητα, «ο Φορέας δε μπορεί να πληρώνει λόγω της κωλυσιεργίας της Περιφέρειας Ηπείρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ την κατάσταση με την πληρωμή των εισφορών των μελών του Συνδέσμου, δηλαδή με τα χρήματα που οφείλουν να πληρώνουν στο ΦΟΔΣΑ οι 18 Δήμοι της Ηπείρου. Την κατάσταση αυτή κατήγγειλε συχνά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικές λίστες, προκειμένου να εκθέσει τους Δήμους που χρωστάνε.

Ο κ. Καλαντζής απέδωσε την καθυστέρηση σε δικαιολογημένη δυσχέρεια των Δήμων ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο ανησυχητική όσο φτάνουμε στο τέλος του έτους. «Πρέπει να δώσουμε μια βαρύτητα στις εισφορές και ακόμα να δούμε τον επόμενο μήνα την ανταπόκριση και ίσως πρέπει να έρθουμε σε απόφαση για παρακράτηση των τελών» σημείωσε, όπως πράττει επί χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Χρήστος Ντακαλέτσης ζήτησε να ξεκαθαριστεί τι χρωστάνε οι Δήμοι και που και να επιδιωχθούν ακολούθως ρυθμίσεις οφειλών.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ζήτησε μια συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ειδική για τα οικονομικά του Φορέα.

Στις σημαντικές αποφάσεις της συνεδρίασης, περιλαμβάνεται και η αποδοχή ορισμού Ανεξάρτητου Ελεγκτή Υπηρεσιών για τη λειτουργία του εργοστασίου, κάτι που είχε αμεληθεί με διάφορες προφάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου ως τα σήμερα. Η πρόταση για τον Ελεγκτή υποβάλλεται από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, ελέγχεται και εγκρίνεται από τον ΦΟΔΣΑ και την υπηρεσία πληρώνει το εργοστάσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης χαιρέτισε την απόφαση ορισμού του ανεξάρτητου ελεγκτή, γιατί θα ασχολείται με τη λειτουργία του εργοστασίου. Ως Δήμος Δωδώνης όπως τόνισε, έχει εύλογο ενδιαφέρον να λειτουργεί σωστά η μονάδα.

πηγή: pbnews.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας