Τα Ξωτικά του Ζηρού εν δράσει

Είμαστε μια ανώνυμη (για λόγους μή αυτοπροβολής των συμμετεχόντων) ομάδα κατοίκων του Ζηρού που με τις δράσεις μας ομορφαίνουμε τον τόπο μας, προστατεύουμε το περιβάλλον και συμμετέχουμε ενεργά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού των κατοίκων.

Μέσα σε ενάμιση μήνα καταφέραμε με τις δράσεις μας:

1) Να αναγεννήσουμε τη στοιχειωμένη πλατεία Κρυστάλλη (γνωστή και ως πελαργών) στο κέντρο της Φιλιππιάδας (απομένει βάψιμο, λειτουργία συντριβανιού και φύτευση λουλουδιών, πράγματα που θα γίνουν κατόπιν εγκρίσεως και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, την οποία και περιμένουμε να μας ειδοποιήσει).

2) Ξεβρώμισμα των πάρκινγκ του αρχαιολογικού και τουριστικού σημείου  του τούνελ του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και ανατολικής εισόδου στον κοκκινοπηλό (7 σακούλες σκουπίδια και σύσταση σην Υπηρεσία Καθαριότητας για τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων γιατί δεν υπάρχουν)

3) Περιποίηση και αναγέννηση της πλατείας Πλατάνου στην Παλαιά Φιλιππιάδα (κλάδεμα από τον εργολάβο πρασίνου, συλλογή κλαδεμάτων και σκούπισμα από την ομάδα μας)

4) Εντοπισμός 2 σημείων-σκουπιδότοπους εντός του Ζηρού, ευαισθητοποίηση σε πρώτη φάση των επισκεπτών με ανάρτηση πινακίδων και τοποθέτηση σακουλών απορριμμάτων και γαντιών σε εμφανές σημείο. Σε δεύτερο χρόνο εάν δεν συλλεγούν, θα προχωρήσουμε σε δράση ξεβρωμίσματος και εκεί.

5) Πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή για λήψη μέτρων για επικίνδυνα σημεία και απορρίμματα πέριξ του Δημαρχιακού Μεγάρου.

6) Εντοπισμός εγκαταλειμμένου απορριμματοφόρου άνευ διακριτικών και πινακίδων σε δημόσιο χώρο το οποίο έχει μετατρέπεται σε κίνδυνο για την δημόσια υγεία και σε πρώτη φάση τοποθετήθηκε πινακίδα ευαισθητοποίησης του ιδιοκτήτη για απομάκρυνση.

7) Άτυπη συμμετοχή μας στην δασοεπιτήρηση (κατόπιν ενημέρωσης της Π.Υ. και υπόδειξης των σημείων επιτήρησης)

Και συνεχίζουμε…

Απαραίτητη διευκρίνιση: Όλα τα μέσα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις δράσεις μας (σακούλες, μάσκες, γάντια, ταμπέλες, σκούπες, πλυστικά μηχανήματα, φτυάρια κλπ) τα πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Η ομάδα μας στο facebook https://www.facebook.com/groups/693067531950779

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι:

Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ζηρού. Δηλαδή Δήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (αν ξεχάσαμε κάποιον ας του δώσετε ένα αντίγραφο και ζητήστε συγνώμη εκ μέρους μας).

Των συλλόγων και των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ζηρού με την παρατήρηση ότι ήδη με την ανιδιοτελή προσφορά σας στον τόπο έχετε ατομικά ο καθένας την ιδιότητα του Ξωτικού.

Τα Ξωτικά του Ζηρού ξεπήδησαν μέσα από τη λίμνη μας και κατακτούν στις καρδιές και τη συνείδηση των κατοίκων, μεταμορφώνοντας τους καθημερινούς ανθρώπους, κυρίως κάθε σούρουπο για μια-δυο ώρες σε Ξωτικά! Δεν γίνεται η μεταμόρφωση όμως σε όλους. Ιδιοτελείς, μικρόψυχοι, γκρινιάρηδες, αυτοπροβολάκηδες, μπλαμπλάκηδες και όλες αυτές οι ιδιότητες που κάνουν έναν άνθρωπο μικρό και μίζερο, δεν θα μπορέσουν να μεταμορφωθούν μέχρι να αποβάλλουν από μέσα τους όλες τις κακές ιδιότητες.

Δεν είμαστε σύλλογος, σωματείο, κίνημα, ομάδα ή κάτι παρόμοιο, ούτε υποκαθιστούμε τη δράση και τον ρόλο τους και δεν έχουμε καταστατικό ή άλλα γραφειοκρατικά χαρτιά που χρειάζονται. Ούτε, όπως είναι φυσικό, εγγεγραμμένα μέλη έχουμε. ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

Δεν είμαστε δεκανίκι ούτε της συμπολίτευσης, ούτε της αντιπολίτευσης, ούτε εφαλτήριο επίδοξων αυτοδιοικητικών ή άλλων υποψηφίων, ούτε επιθυμούμε οι δράσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης για το ποιος φταίει ή δεν φταίει. Στα σημεία που δρούμε έχουμε ήδη διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα και προχωρούμε στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ!

Δεν κρίνουμε, δεν χλευάζουμε, δεν γκρινιάζουμε, δεν μιζεριάζουμε. Αυτά μας αποβάλλουν την ιδιότητα του Ξωτικού.

Ο σκοπός μας είναι να ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. να δώσουμε πνοή και όραμα με την παρουσία μας στους δρόμους, τις πλατείες και τα όμορφα τοπία μας και να απενοχοποιήσουμε τα Ξωτικά από την ρετσινιά του κορόιδου και του γραφικού. Τόσο απλά και τόσο ουσιαστικά.

Δρούμε ανεξάρτητα, ατομικά ή κατά ομάδες σε όλο τον Ζηρό με την εξής λογική. Βλέπουμε κάτι που προσβάλλει την αισθητική του τόπου μας (πεταμένα σκουπίδια εκτός κάδων, αναποδογυρισμένοι ή εκτός θέσεως κάδοι, διάσπαρτα ή εγκαταλειμμένα αντικείμενα σε δημόσιους χώρους, πολιτικά ή οπαδικά συνθήματα σε τοίχους, κακοσυντηρημένες ή εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις, τσαπατσουλιά   κλπ),   κάτι επικίνδυνο για την υγεία ή την προστασία του περιβάλλοντος (σκουπίδια ή ξερά χόρτα κοντά σε δασικές εκτάσεις, επικίνδυνα δέντρα ή αντικείμενα, εγκαταλειμμένα νεκρά ζώα κλπ) και γενικά ότι υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, την καλαισθησία, την ευταξία και απειλεί το περιβάλλον και την υγεία μας.

Αναλαμβάνουμε δράση να το διορθώσουμε, χωρίς πολλές κουβέντες. Για τα απλά πράγματα (π.χ. σκουπίδια εκτός κάδων ή επανατοποθέτηση ενός κάδου στη θέση του) αρκεί μια φωτογραφία πριν και μια φωτογραφία μετά τη δράση και ανέβασμα των φωτογραφιών στην ομάδα μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Όχι selfies, όχι αυτοπροβολή. Μόνο τη δράση. Για πιο σύνθετα πράγματα θα συντονίζουμε τη δράση μέσω της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα. Το Ξωτικό που θα εντοπίζει κάτι σύνθετο που χρειάζεται παρέμβαση θα ανεβάζει φωτογραφία με την υποψήφια δράση και το σημείο που βρίσκεται το πρόβλημα και θα συντονίζεται η δράση.

Εάν απαιτηθεί και παρέμβαση του Δήμου ή άλλων αρχών (φώτα, επισκευές, μηχανήματα ή εργαλεία) θα κοινοποιείται στους αρμοδίους για να το αναλάβουν ή να συμβάλλουν. Φυσικά και θα μετράμε τον χρόνο μέχρι να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και θα κοινοποιούμε τις ενέργειές τους.

Τι ΔΕΝ  ΚΑΝΟΥΜΕ: Δεν προκαλούμε φθορές, δεν αλλάζουμε την φυσιογνωμία των χώρων, δεν καταστρέφουμε, δεν ασκούμε κριτική, δεν καταγγέλλουμε και ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ!

Ποιοι είμαστε. Είμαστε όλοι αυτοί που ενδιαφερόμαστε ενεργά για τον τόπο μας. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, επιχειρηματίες, παιδιά (απαραίτητη η συνοδεία ενηλίκων), φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχοι και γενικά όλα τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας.

Τα Ξωτικά δεν είναι εθελοντική οργάνωση ή ομάδα, γιατί θεωρούμε ότι η έννοια αυτή μερικές φορές παρεξηγείται ή υποκρύπτει σκοπιμότητες και ενίοτε έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένες ιδεολογίες και παρατάξεις. Μακριά από εμάς αυτά. Είμαστε απλά μερακλήδες για τον τόπο μας

Σας προτρέπουμε και σας παρακαλούμε να αγκαλιάσετε τα Ξωτικά του Ζηρού, την ανώνυμη αυτή ενεργή ομάδα όλων μας και να συμμετέχετε ενεργά, ατομικά αλλά ανώνυμα όπως είναι ο καθένας μας και η καθεμιά μας, στις δράσεις τους.

ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

ΥΓ: Όταν κάτι νέο γεννιέται συνηθίζεται να αναζητείται ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό και τι θέλουν. Συνηθίζεται επίσης η τοξική υποβάθμιση της πρωτοβουλίας, η σπίλωση των προθέσεων και η σκόπιμη προσπάθεια εξαφάνισής του. Θα τους πείσουμε με τις δράσεις μας, όλους αυτούς τους διστακτικούς και επιφυλακτικούς ανθρώπους να γίνουν Ξωτικά!

Επίσης δημιουργείται μια αναστάτωση στο υπάρχον δομημένο δίκτυο δημοσίων ή ιδιωτικών οντοτήτων (Δημοτικές και κοινοτικές αρχές, σύλλογοι, σωματεία κλπ). Τα Ξωτικά ΔΕΝ είναι οντότητα και δεν θα αφαιρέσουν ζωτικό χώρο από κανέναν! Δεν θα επιρρίψουν ποτέ ευθύνες ούτε θα ζητήσουν το λόγο από κανέναν. Είναι ιδέα και δράση!

 

Η ομάδα μας στο facebook : https://www.facebook.com/groups/693067531950779

To email μας : xotikazirou@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας