Τι απαντούν οι νέοι στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας – Γράφει ο Αναστάσιος Μπάλκος

Όπως εύκολα συμπεραίνει κάποιος το παρόν πρόκειται για ακόμα ένα άρθρο που αφορά τις επικείμενες εκλογές. Αυτή όμως την φορά, σε αντίθεση με παρόμοια άρθρα, θα προσπαθήσω να καλύψω το θέμα κυρίως από την πλευρά της νεολαίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exitpoll των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019 οι νέοι 17 έως 24 ετών ψήφισαν αντίστοιχα μετ α μεγάλα ποσοστά των 30,5 % και 30,4 % Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα παρατηρούμε στην καθημερινότητα και τα socialmedia όλο και περισσότερους νέους να αυτοπροσδιορίζονται ως Νεοδημοκράτες. Που οφείλεται όμως αυτή η στροφή προς τη Νέα Δημοκρατία ;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην νεολαία του τόπου και την κάλεσε να σταθεί δίπλα του στον κοινό αγώνα για βελτίωση της ελληνικής πραγματικότητας προτείνοντας της να προβεί σε δυο πράξεις, να συσπειρωθεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και να ασκήσει κριτική προς τα κακώς κείμενα ακόμα και εντός του κόμματος με σκοπό την συνολική βελτίωση. Μετέπειτα συσπείρωσε δίπλα του τους νέους της Νέας Δημοκρατίας αναθέτοντας τους αρμοδιότητες εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Στην συνέχεια ως εν ενεργεία Πρωθυπουργός έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα της νεολαίας. Έφερε πολλές μεταρρυθμίσεις, πλειάδα σεμιναρίων κατάρτισης, νέων προγραμμάτων ανάπτυξης και επιχορήγησης και νέες επενδύσεις.

Μεγάλα βήματα έγιναν και στην εκπαίδευση. Αναβαθμίστηκε συνολικά η επαγγελματική εκπαίδευση με Αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ και των επαγγελματικών και θεματικών ΕΠΑΛ. Η θέσπιση θεματικών ΕΠΑΛ υπήρξε μια από τις προτάσεις που είχα παραθέσει ως υπεύθυνος του τομέα Επαγγελματικής εκπαίδευσης της ΟΝΝΕΔ και υπήρχε στο σύνολο των προτάσεων της ΟΝΝΕΔ για την παιδεία, μιλάμε για την ίδρυση ΕΠΑΛ με θέμα που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε τοπική κοινωνία όπως π.χ ναυτιλιακό ΕΠΑΛ σε μια πόλη που έχει λιμάνι.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε νέους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, επί Κυριάκου Μητσοτάκη είδαμε 22.000 διορισμούς εκπαιδευτικών και για πρώτη φορά μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Πολύ σημαντική και άξια υπογράμμισης είναι η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια. Υπό των ημερών του έγιναν γενναία βήματα προς το εκσυγχρονισμό του κράτους που άμεσα συνέβαλαν στην καταπολέμηση της ανεργίας, την έμπρακτη αξιοκρατία, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και σε πολλά άλλα που οι νέοι αυτού του τόπου απαιτούμε εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ενδεικτικά αναφέρω την ψηφιοποίηση του δημοσίου, την πολιτική του «Πρώτου ενσήμου» που παρείχε ήδη μέσα σε ενάμιση χρόνο θέσεις εργασίας σε 7.000 νέους, χορήγηση 1,8 δις με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των νέων, θέσπιση του ατομικού κουμπαρά για να εξασφαλισθεί στην νέα γενιά η επικουρική σύνταξη σε μια ανταποδοτική βάση.

Φρόντισε λοιπόν οι νέοι να είναι ασφαλείς όταν σπουδάζουν, να έχουν την δυνατότητα για περαιτέρω κατάρτιση για να μπουν σε προγράμματα ανάπτυξης, έδωσε την δυνατότητα να βρουν πιο εύκολα δουλειά και κατοικία.Είναι εύλογο λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι αυτού του τόπου εκτιμούν τόσο την ειλικρίνεια όσο και την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλυτερεύσει την ελληνική πραγματικότητα. Και αυτός είναι ένας λόγος που προσχωρούν μαζικώς στις τάξεις της Νέα Δημοκρατίας.

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών είχαν καταλυτική δράση στο τρόπο σκέψης της γενιάς μου ως προς την πολιτική. Πτώχευση, μνημόνια, κορονοϊός και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα μας ωρίμασαν, μας έκαναν να σκεφτόμαστε πιο αυστηρά αλλά και ρεαλιστικά στην επιλογή κυβέρνησης. Θέλουμε ειλικρίνεια και σχέδιο. Κάτι που η πλειοψηφία των υπόλοιπων επιλογών στην πολιτική σκηνή δεν μπορεί να μας προσφέρει.

Η Νέα Δημοκρατία με την ικανότητα της να σχεδιάζει φύλλα πορείας προς ένα καλύτερο μέλλον, την ευθύτητα και ειλικρίνεια της απέναντι στους πολίτες και την ικανότητα της να διοικεί την χώρα σε δύσκολους καιρούς καταφέρνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα είναι για πολλούς νέους η μόνη λογική επιλογή.

ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ

Πέρα των πρακτικών λόγων περνώντας στον χώρο των ιδεών οι δύσκολες στιγμές που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία μας έκαναν να αλλάξουμε την οπτική μας σε πολλά statusquoτης ελληνικής πολιτικής σκηνής. Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και για αρκετές δεκαετίες μετά είχε επικρατήσει η ιδέα ότι μόνο η αριστερά μπορεί να είναι η λύση για τα προβλήματα του λαού.

Ότι μόνο αριστεροί μπορούν να κυβερνήσουν με ανθρωπιά και σύνεση. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά γενικότερα πιστεύουν ότι μόνο αυτοί είναι προοδευτικοί, μόνο αυτοί σκέφτονται τον λαό και τα προβλήματα του.

Η οικονομική κακοδιαχείριση της χωράς από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ψέματα μαζί με τους λανθασμένους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα μας έδειξαν το σφάλμα αυτής της αντίληψης. Είδαμε ότι η αριστερή ιδεολογία όπως υφίσταται στις μέρες μας οδηγεί σε φανατισμό και αυταπάτες.

Μετέπειτα αλλά και παράλληλα με την ηθική πτώση της αριστερής ιδεολογίας πολλοί νέοι βρήκαν την σύνεση σε αξίες που η αριστερά παραμέριζε και χλεύαζε όσο βρισκόταν στο απόγειο της δύναμης της στην χώρα. Αξίες όπως η οικογένεια, η πατρίδα, η ελευθερία του λόγου και η δημοκρατία. Αξίες στο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας και της κεντροδεξιάς. Η ιδεολογία είναι λοιπόν ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την στάση της νεολαίας.

Ήταν η Νέα Δημοκρατία που πρόσφερε στους νέους όραμα για την οικονομία, την παιδεία, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προοπτική να γυρίσουν πίσω τα αδέρφια τους που εργάζονται στο εξωτερικό. Κάτι που δεν τους προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο και διέλυσε την μεσαία τάξη με φόρους και εισφορές.

Για αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας η νεολαία στρέφεται προς την Νέα Δημοκρατία. Απορρίπτει τον λαϊκισμό και τα ψέματα άλλων κομμάτων και επιλέγει να πορευθεί στο δρόμο του ρεαλισμού, του εκσυγχρονισμού και της αγάπης για την πατρίδα και την Δημοκρατία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αναστάσιος Μπάλκος είναι εκπαιδευτικός-θεολόγος

ΚάτοχοςMScHistoryofreligionUOA

Κάτοχος MSc Politics in the era of Internet UOA

PHDcandidateUOA

Από το 2021 είναι υπεύθυνος του τομέα Κινητοποίησης Ετεροδημοτών στην Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας