Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής :   Μετά τα ψηφίσματα, ώρα για δράση!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί, η μείωση του αριθμού των πρωτοετών φοιτητών στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ήταν μια δυσάρεστη μεν, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη.

Όλοι γνωρίζαμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα δημιουργούσε προβλήματα, κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας..

Το τμήμα της Πρέβεζας παρ’ ότι άρτια οργανωμένο, με σύγχρονες υποδομές και επάρκεια προσωπικού, με μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μεγάλο κύρος και ζήτηση και με κατοχυρωμένα για τους αποφοίτους επαγγελματικά δικαιώματα , αποδείχθηκε μη ελκυστικό.

Μετά απ’ αυτή την αρνητική εξέλιξη και την βιαστική και συντεχνιακή απόφαση των καθηγητών του τμήματος, που πρότειναν τη μεταφορά του στα Γιάννενα, ήταν λογική η ανησυχία και η αντίδραση των τοπικών παραγόντων, των φορέων  και ολόκληρης της κοινωνίας.

Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Πρέβεζα μπορεί στο μέλλον να μη διαθέτει τριτοβάθμια εκπαιδευτική δομή, όταν για περισσότερα από 20 χρόνια προσέφερε σημαντικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι συζητήσεις και οι συνεδριάσεις φορέων για το θέμα, ενώ συνεχίζονται  οι συνεντεύξεις, η κατάθεση ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή και να εκδίδονται καθημερινά ψηφίσματα από τους φορείς και συλλόγους.  .

Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι απαραίτητα, γιατί έτσι το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και έμμεσα ασκούνται πολιτικές πιέσεις, όμως το παρελθόν μας διδάσκει ότι αυτά δεν είναι αρκετά..

Είναι η ώρα πλέον από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη.

Οι αρμόδιοι παράγοντες, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κυρίως να επεξεργαστούν ρεαλιστικές προτάσεις, στην κατεύθυνση που όλοι συμφωνούμε:

Το τμήμα να παραμείνει μεν στην Πρέβεζα,  αλλά να στηριχθεί και να ενισχυθεί, ώστε να είναι βιώσιμη η προοπτική του.

Και όπως έχω ξαναπεί και προτάσεις υπάρχουν και λύσεις μπορούν να βρεθούν, αρκεί όλοι να αφήσουν κατά μέρος τους πολιτικούς τακτικισμούς, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Προκειμένου να συμβάλλω στην κοινή προσπάθεια, καταθέτω μερικές σκέψεις στο δημόσιο διάλογο:

1. Να ενταθούν οι πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας:

Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, που αφορούν τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε τμήμα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσουν.

2.  Να δρομολογηθούν δράσεις στην κατεύθυνση το τμήμα να γίνει περισσότερο ελκυστικό:

ΥΓ. Υπενθυμίζω στους τοπικούς παράγοντες ότι στην Πρέβεζα λειτουργεί και η ΑΕΝ Ηπείρου, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα και χρήζει της αναγκαίας υποστήριξης.

* Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας