Το Χωριό μας – Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ (Ζερμή) Πρεβέζης (video)

Παραγωγή : CHRIS.P-LifeAfterGravity

Το χωριό μας ,διοικητικά ανήκει στο Νομό Πρέβεζας .Απέχει από την Πρέβεζα 41 χλμ και από την πλησιέστερη κωμόπολη το Λούρο , 17 χλμ .Είναι ημιορεινό με υψόμετρο 450 μέτρα . Είναι τοποθετημένο στους πρόποδες του βουνού με την ονομασία “Χράπα” με υψόμετρο 1010 μ. Βουνό κατακόρυφο σχεδόν και με δύσκολη ανάβαση.

Υδρευόταν από πηγαία νερά σε μεγάλη αφθονία από εκεί και η ονομασία του “ΒΡΥΣΟΥΛΑ”. Τώρα διαθέτη άριστο αρδευτικό δίκτυο με υγιεινά νερά,Παλαιότερα και μέχρι το έτος 1950 δεν είχε καθόλου συγκοινωνία και η μετάβαση των κατοίκων γινόταν με τα πόδια και με άλογα μέχρι τον Λούρο .Η διαδρομή μέχρι τον Λούρο ήταν 2.30′ ώρες πεζοπορία .

Μεταξύ 1936-1940,άρχισε με προσωπική εργασία των κατοίκων των χωριών μας η διάνοιξη του σημερινού δημόσιου δρόμου από τον Λούρο μέχρι την Βρυσούλα. Το χωρίο μας είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της μικρής λάκκας Σουλίου ,Λακκοπούλας όπως λέγεται ακριβώς ,για να διακρίνεται από την μεγάλη Λάκκα Σουλίου.

Το χωριό μας ονομαζόταν “Ζερμή”.Η επικρατέστερη εκδοχή της ονομασία είναι ότι το όνομα αυτό δόθηκε από το όνομα Τούρκου ιδιοκτήτου εκεί “Ζερμή” Όμως από άλλες ιστορικές πηγές η ονομασία “Ζερμή” του χωριού μας ξεκινάει από πολύ μακρυά .Μετονομάσθηκε σε από Ζερμή σε Βρυσούλα το έτος 1926. Έκτος από τη Ζερμή προϋπήρχε και άλλο χωρίο ,μέσα στην εδαφική περιφέρεια του χωριού μας,το οποίο λεγόταν “Ζερέλι” ή “Ζερλία” .Συγκεκριμένα η θέση του ήταν στο τρίγωνο Ανω Κοτσανόπουλο – Βρυσούλα – Αβάσσος.

Το χωριό αυτό καταστράφηκε και ερημώθηκε προ του 1840. Αναγκάσθηκαν οι κάτοικοι να φύγουν από τα πολλά χρέη και από την επιρροή των Τσάμηδων Οθωμανών .Αντίθετα το χωριό μας η Βρυσούλα διασώθηκε από τις επιδρομές αυτές και είναι βαθύτερες οι ρίζες της καταγωγής του.

Ένα άλλο ιστορικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το ιστορικό γεγονός ότι πολλές οικογένειες Σουλιωτων προέρχονται από τα χωριά μας .Πρέπει να είναι λανθασμένη η εκδοχή ότι το επίθετο “ΓΟΥΣΗΣ” που φέρουν πολλές οικογένειες του χωρίου μας προέρχονται από πρόγονο από το Σούλι που εγκαταστάθηκε στο χωριό μας..Το αντίθετο πρέπει να συμβαινει. Η οικογένεια ΓΟΥΣΗ του Σουλίου προέρχεται από το χωρίο μας. Ο δάσκαλος Οδυσσέας Μπέτσος από το Θεσπρωτικό ,στο ιστόρημα του “ΛΕΛΟΒΑ” ,αναφέρεται σε αυτό το ιστορικό περιστατικό.

Παραγωγή : CHRIS.P-LifeAfterGravity

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας