Το ΚΚΕ για τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας

Μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι υπεύθυνοι…

            Η απόφαση μεταφοράς του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Γιάννενα είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και γίνεται με μοναδικό κριτήριο την στενότερη σύνδεσή του με τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών, των καθηγητών & των εργαζομένων.

            Η υποκρισία των τοπικών παραγόντων (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος) βγάζει μάτι! Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όταν οι σχεδιασμοί των κομμάτων τους και η πρακτική τους, με μαθηματική ακρίβεια, θα έφερναν αυτό το αποτέλεσμα.

            Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν λένε κουβέντα για το από καιρό σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

            Οι προτάσεις που κατατέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδιασμών των ΑΕΙ, είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις, που είναι διαχρονικές! Στόχος είναι η διαμόρφωση Τμημάτων «ανταγωνιστικών», με μεγαλύτερη ικανότητα να προσελκύουν προγράμματα και χορηγούς, πιο συνδεδεμένα με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Δεν νοιάζονται όπως λένε «για την βιωσιμότητα και την ισχυροποίηση των σχολών» αλλά για την καλύτερη σύνδεση του Τμήματος με τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ηπείρου που εδρεύουν στα Γιάννενα. Ενδιαφέρονται να δεθεί το Τμήμα Λογιστικής καλύτερα με το νέο Τεχνολογικό Πάρκο που δημιουργεί η Περιφέρεια Ηπείρου, για φτηνό επιστημονικό δυναμικό στις διάφορες επιχειρήσεις που, όπως οι ίδιοι διαφημίζουν, κατακλύζουν τα Γιάννενα.

            Αλήθεια που ήταν τόσα χρόνια οι τοπικοί παράγοντες, όταν οι φοιτητές και τα εργατικά σωματεία του νομού διεκδικούσαν φοιτητική στέγη, σίτιση κοντά στη σχολή, τακτική και δωρεάν συγκοινωνία και πάνω απ’ όλα προσλήψεις Μόνιμου Διδακτικού Προσωπικού και άλλων εργαζομένων;

            Τα κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνεται για τη διαχρονική υποστελέχωση του Τμήματος, την ύπαρξη ελάχιστου μόνιμου προσωπικού, τις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας;

            Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά πριν λίγα χρόνια ως κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να εξασφαλίσουν την ουσιαστική αναβάθμιση των τμημάτων που πανεπιστημειοποιήθηκαν, όπως της Πρέβεζας. Αντίθετα άνοιξαν το δρόμο για αποφάσεις μετακίνησης παρόμοιων τμημάτων ανά την Ελλάδα. Αλήθεια, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  ο πρύτανης κ. Αλμπάνης, ένας εκ των συμβούλων του κ. Τσίπρα σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, τι εισηγήθηκε για τη μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα;

            Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι ο ν. Κεραμέως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ήταν η ταφόπλακα για τα μικρότερα τμήματα. Δυστυχώς έτσι και έγινε. Το νέο ακαδημαϊκό έτος εισήχθηκαν μόνο 75 φοιτητές στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας.

            Οι εξελίξεις στον χώρο των ΑΕΙ δείχνουν ότι οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, ούτε η διάχυση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Κι αυτό παρόλο που υπάρχουν και οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις. Υπάρχει και συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και άξιο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

            Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η πραγματική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, είναι για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Που θα παρέχει ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε Τμήμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

            Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους  του Τμήματος να μη συναινέσουν σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια στις σπουδές και την εργασία τους. Οι φοιτητές δεν είναι ούτε πειραματόζωα ούτε πελάτες. Είναι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια και άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

            Καμία απόφαση δεν μπορεί να παρθεί ερήμην των ίδιων των φοιτητών & των εργαζομένων! Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών όλων των φοιτητών, η κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων, η εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη!

            Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει τη λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα με επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό, υποδομές σίτισης και στέγασης ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Πρέβεζα 16/2/2022

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας