Ζηρός: Η νόσος των πλατάνων “χτύπησε” το πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου

Η επέλαση της καταστροφικής νόσου των πλατάνων συνεχίζεται στην περιοχή μας και δυστυχώς έχει προσβάλλει πολλά δέντρα που βρίσκονται στο πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου στον Δήμο Ζηρού.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίθηκε ποσό για την απομάκρυνση και καύση ξερών κλαδιών και δέντρων που βρίσκονται μέσα στο πλατανόδασος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμών επισκεπτών από πτώσεις τους.

Ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου, Χρήστος Ρίζος, ανακοίνωσε από τον προσωπικό του λογαrιασμό στό fb : «Το πλατανόδασος θα είναι κλειστό μέχρι να κοπούν τα άρρωστα πλατάνια, μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας.Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.Υπομονή και κατανόηση . Μετά το κόψιμο και την απομάκρυνση των πλατάνων ο χώρος θα καθαριστεί και θα μας περιμένει να τον απολαύσουμε όπως παλιά. Ευχαριστώ για την συνεργασία.!!!»

Η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου»,βρέθηκε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2003 . Προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος .

Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας